6 december 2017

Destratificatieventilator

Warme lucht stijgt, dit is een natuurlijk fenomeen.

Bij het verwarmen van ruimtes waarbij de plafondhoogte meer dan 4 meter is en wanneer je voornamelijk aan het verwarmen bent met luchtverwarming kan je een stratificatie tot 2°C per hoogtemeter hebben.
Dus stel je gebouw is 6 meter hoog en je bent aan het verwarmen naar 16°C
zonder ondersteuning/destratificatieventilatoren.
We meten op vloer/werkhoogte 16°C, dan kan onder het dak op ongeveer 0,5 meter de temperatuur in theorie oplopen naar 28°C.
Ervaring uit de praktijk met bovenstaande temperaturen leert ons dat er dan een temperatuur onder het dak heerst van ongeveer 23 a 25°C.

Slecht systeem zou u zeggen.
Absoluut niet!

Zoals reeds besproken stijgt warme lucht van nature. Dit kan je trachten te vermijden door allerlei venturi-inblaassystemen, maar het resultaat zal steeds een verschil geven in temperatuur tussen het leef(vloer)niveau en plafond.

DESTRATIFICATIE bij luchtverwarming oftewel het naar beneden duwen van warme lucht is de uitdaging en de opdracht, meer zelfs, het is een perfecte harmonie in luchtverwarmingssystemen.

Waarom moet je investeren in ondersteuningsventilatoren (destratificatie-ventilator)?

Wel, heel éénvoudig. Doordat de nieuwere gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn is er maar weinig vermogen nodig, weinig vermogen resulteert in kleinere toestellen resulteert in minder of te weinig luchtverplaatsing.
Probleem! Want met luchtverwarming heb je nu éénmaal voldoende luchtverplaatsing nodig om de verwarmde lucht mooi te verdelen over je ruimte.

Hierbij heb je dus ondersteuning nodig van (destratificatie)ventilatoren.

Resultaat met het recirculeren van warme lucht is dat je hiermee tot 30% besparing kan realiseren (t.o.v. een systeem zonder ventilatoren) en dit dus een perfecte combinatie (lees zelfs verplichting) is om je warme lucht systeem zo economisch mogelijk te laten werken.

Wij realiseren hiermee projecten waarbij we met een plafondhoogte van 12 meter slechts 1°C verschil hebben tussen vloer en plafond!
Correcte studie en op maat gemaakt advies zijn uiteraard onvoorwaardelijk.

Kies voor Bondec en je kan je luchtverwarming economisch en verantwoord gebruiken.

destratificatie-ventilator 220x138